Podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu je možné viacerými spôsobmi. Letecká skupina Slovensko z neba pripravuje fotopublikáciu plnú leteckých záberov, ktorá napomôže k rozvoju turizmu v popradskom regióne.

Zábery z netradičného pohľadu

Realizačný tím leteckého fotografovania pracuje na zostavení najzaujímavejších záberov na mesto Poprad a jeho nezameniteľnú prírodnú scenériu. "Kniha Poprad a okolie z neba bude ďalším čriepkom do mozaiky, ktorou je najväčšia edícia leteckých kníh na svete – Slovensko z neba. Hlavnou myšlienkou týchto kníh je, aby každá slovenská obec mala knižne vydaný aspoň jeden letecký záber zo svojho katastra. Platí to aj o popradskom okrese. Nebude to kniha len o Vysokých Tatrách a Spišskej Sobote. Bude aj o tej najmenšej dedinke tohoto krásneho regiónu. Každá obec vie byť z neba krásna a my to v tejto leteckej knihe „pozemšťanom“ ukážeme," hovorí autor myšlienky, letecký fotograf a pilot Milan Paprčka.

"Fotopublikácia Poprad a okolie z neba bude zostavená výlučne z leteckých fotografií, vytvorených priamo z kokpitu lietadla. Letecké posádky nafotografujú celý popradský región počas niekoľkých vzletov. Potom príde práca redakcie. Vybrať približne stodvadsať záberov, ktoré odprezentujú Podtatranskú kotlinu v čo najkrajšom svetle," vysvetľuje pilot a redaktor fotopublikácie Matúš Krajňák.

Príručka pre turistov

Vzhľadom na obdobie, ktoré prežívame sú možnosti na výlety a spoznávanie kultúry značne obmedzené. Podporiť by sa mal najmä domáci cestovných ruch. Napomôcť tomu má aj táto nová fotopublikácia. Bude akousi príručkou prezentujúca možnosti naplánovania si rôznych výletov v rámci Popradského regiónu.

Nielen mesto Poprad

Podtatranská kotlina má skutočne čo ponúknuť. Nie sú to len dominantné majestátne vysokotatranské štíty, ale celé rozsiahle údolie pod nimi pokladané za predsieň tatranského horského kráľovstva. Samotné ulice historického mestského centra sú ako živá priadza navinutá na vretenovité námestie. Spišská Sobota, jedna z pätice popradských mestských častí, bola po stáročia najbohatším z piatich hornospišských miest a do dnešných dní predstavuje jeden z najlepšie zachovaných stredovekých urbanistických celkov Slovenska. V okolitých dedinách a osadách sa skrývajú historické i moderné skvosty v podobe architektonických pamiatok či prírodných vzácností, ktoré sú hodné svojej pozornosti.

"V tejto vysoko položenej kotline je mnoho zaujímavostí, ktoré sa oplatí navštíviť. Obyvatelia mesta či jeho okolia majú byť skutočne na čo hrdí. Pre rýchlejšie zorientovanie sa v tom, čo všetko tento región ponúka, budú fotografie doplnené v textovej časti knihy aj informáciami o samotných mestách a obciach, i o rôznych inštitúciách, spoločnostiach či združeniach cestovného ruchu pôsobiacich v regióne. Všetky články v knihe, ako aj popisy k fotografiám, budú nielen v slovenskom, ale aj v anglickom jazyku" spresňuje regionálna projektová manažérka Petra Beňová. Podľa jej slov sa môžu na vytvorení fotopublikácie podieľať aj samosprávy, kultúrne inštitúcie či regionálne podniky.

Text:
Mgr. Andrea Farkašová, Média manažérka
CBS spol, s.r.o.
VKÚ Harmanec, s.r.o.
Kynceľová 54, 974 01 Banská Bystrica