Slovenský cykloklub pôsobí už od roku 2014 ako národný koordinátor siete EuroVelo na Slovensku a aj preto sme hrdí, ak vám vieme z tohto európskeho „cyklosveta“ priniesť čerstvé novinky.

V blízkej budúcnosti bude možné jazdiť na bicykli aj prírodným parkom: Bahía de Cádiz Natural Park. Momentálne sa Andalusia’s Regional Government pustila do výstavby cyklistickej a pešej trasy, ktorá bude v dĺžke 5,4 km dopĺňať EuroVelo 8 a spojí dve hraničné mestá už so spomenutým prírodným parkom. Tento počin umožní cyklistom ale i chodcom objavovať prírodné a historické bohatstvo tejto jedinečnej oblasti na juhu Španielska. Cyklistický a peší chodník spojí mestá San Fernando a Chiclana cez „Caño de Sancti Petri“. Chodník bude začínať pri moste Vaera v San Fernando a bude sa končiť na veľtrhu Chiclana. Výrazne prispeje k zlepšeniu mobility v tejto oblasti a stane sa udržateľnou a ekologickou alternatívou dopravy. Zároveň podporí aktívny cestovný ruch a zatraktívni túto oblasť.

Slávnostné otvorenie novej časti trasy EuroVelo 8 je naplánovaný na leto 2022. Oznámil to poradca pre rozvoj, infraštruktúru a správu pozemkov andalúzskej vlády, Marifrán Carazo. Taktiež sa vyjadril, že práce na stavenisku sú vykonávané s maximálnou opatrnosťou voči životnému prostrediu. Doba realizácie je naplánovaná na 16 mesiacov, pričom práce budú prerušené od apríla do júla 2021 z dôvodu dodržania obdobia rozmnožovania vtákov. I preto bude stavba trvať až do leta 2022. Na realizáciu úseku vyhradili sumu 2,6 milióna eur.

Úsek bude súčasťou trasy EuroVelo 8. Tá vedie z východu na západ pozdĺž celého stredomorského regiónu a prechádza cez jedenásť európskych krajín. V súčasnosti je trasa dlhá 7 500 kilometrov a počas cesty má cyklista možnosť navštíviť až 23 pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO. Trasa prepája Cyprus so Španielskom. Viac o samotnej trase sa dozviete zo stránky EuroVelo.

Zdroj textu a fotografii: www.pro.eurovelo.com