Cyklomagistrála Slovenský kras oslávila v roku 2020 svoje 20. narodeniny. Tak ako jej narodenie v roku 2000 poznačila významná udalosť t. j prelom tisícročia, tak i jej 20. narodeniny boli poznačené pandémiou COVID-19. Plánovanú konferenciu sme nevedeli uskutočniť ale ako narodeninový darček dostala po 20-tich rokoch nový šat. Verím, že ten poteší aj milovníkov cykloturistiky. Okrem toho, že značenie bolo na celej trase obnovené, došlo aj k výrazným zmenám.

Od Národného parku Slovenský kras sme dostali povolenie na prejazd pre cyklistov zo Silickej Brezovej do Silice. Trasa kopíruje turistickú značku a je krásna. Do trasy Cyklomagistrála Slovenský kras sme napojili dve turisticky zaujímavé destinácie - Jablonov nad Turňou a Hrhov, pričom sa na ich spojenie využila vyradená komunikácia stará košická cesta. Medzi Krásnohorským Podhradím a Rožňavou sme opustili frekventovanú cestu I. triedy a nahradili ju bezpečnou a peknou lesnou cestou pod Rákošom. Ďalšia významná zmena nastala kvôli frekventovanej ceste I. triedy na trase medzi Henckovcami a Roštárom. Náročný prejazd Radzimom nahradil Roštársky kopec.

Vynechané úseky okrem ciest 1. triedy zostali značenými cyklotrasami zmenili sa iba farby: Plešivec - Silická Brezová - žltá
Plešivec - Gombasek - modrá
Gombasek - Silica - žltá
Jablonov nad Turňou - Paklan - Hrhov žel. stanica - žltá
Vlachovo píla - Radzim - Roštár - zelená.

Všetky trasy sme obnovili. Obnovené cyklotrasy Slovenského krasu a horného Gemera pod súhrnným názvom KARSTVELO čakajú v budúcej cykloturistickej sezóne nadšených cykloturistov.

Ďakujem každému, kto sa pričinil aby sme práce vedeli zrealizovať.

Zuzana Tömölová
Podpredsedníčka Slovenského cykloklubu Slovenský kras, Gemerská Hôrka,
značkár cykloturistických trás