Výlet: Na hrad Tematín z obce Hrádok (zelená trasa 5304)


Dĺžka trasy: 10,9 km
Prevýšenie: 477/430 m (uvádza a v smere popisu trasy výletu)
Povrch: asfalt, štrk, prírodný povrch
Náročnosť: SPORT (stredné)
Vhodnosť trasy pre MTB bicykle.

Je tu víkend a pre to sme sa rozhodli Vám predstaviť náš tip na víkendový výlet. Trasa je príjemným spojením vyžitia v prírode a histórie. Ale poďme pekne postupne.

Trasa začína v malej obci Hrádok na križovatke cykloturistických trás. Pri pohľade na okolitú scenériu je jasné, ktorým smerom sa bude Vaše potulovanie uberať. Z obce sa vyberieme po zelenej značke v smere na Tematín. Trasa vedie po lesnej ceste Hrádockou dolinou a stálym stúpaním prichádza až na hrad Tematín.

Predstavíme si i veľmi skrátenú históriu hradu. Tá zasahuje až do roku 1250, kedy boli vybudované prvé murované stavby hradu. V písomnostiach bol tento hrad však po prvý krát spomenutý až v roku 1347. Od 13. storočia sa stal hrad Tematín centrom panstva, ktoré zahŕňalo niekoľko dedín ležiacich na ľavom brehu rieky Váh. Za svoju existenciu vystriedal viacerých panovníkov. V roku 1710 bol hrad poškodený cisárskymi vojskami, avšak nikdy tento hrad nebol dobitý. Posledná zmienka o hrade pochádza z roku 1721, ktorá predstavovala súpis majetku. V tejto dobe hrad už nebol ani strážený posádkou – na hrade sa totiž už veľa toho nenachádzalo.

Dodnes sa hrad Tematín považuje za jeden z najnedostupenejších hradov, bol postavení ďaleko od obcí. Od roku 2007 na hrade prebiehajú rekonštrukčné práce vďaka dobrovoľníkom z občianskeho združenia Hrad Tematín a rôznym projektom. Práce napredujú i vďaka získaným prostriedkov od darcov, podpore Ministerstva Kultúry a podpore Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Vstup je spoplatnený symbolickým 1€, ktorým návštevník prispeje na obnovu hradu. Horná časť hradu sa v zimnom období uzatvára.

V okolí hradu nájdete viacero lavičiek, prístreškov a miest na oddych, kde môžete načerpať silu, či kochať sa výhľadmi.

Smerom naspäť sa vydáme do obce, v ktorej sme náš výlet začali – do Hrádku. Od hradu trasa chvíľu vedie spoločne s turistickou trasou, v tomto úseku treba zvýšiť opatrnosť a najmä byť ohľaduplní k prechádzajúcim peším turistom. Po chvíli však turistická trasa odbočí a naša cykloturistická pokračuje krásnym trailom cez lokalitu Ihelník až nad obec Hrádok, kde vychádza na lesnú cestu. Po nej sa trasa opäť vracia do Hrádku, kde končí.

Dúfame, že sa Vám náš tip na výlet páčil. Viac informácií o trase, rovnako ako i možnosť stiahnuť si mapu nájdete tu.